Skip to content
Sandpatrol
LinkedIn

Jul i Betlehem Fødselskirken renoveres efter mange års forfald

Religion, Mellemøsten, Nyheder, Kristendom2 min read

Potions Class

Af: Michel Jørgensen

Fødselskirken i Betlehem er denne jul omgivet af stilladser. Kirken har længe været i forfald, men nu er den græsk-ortodokse, den armenske og den romersk-katolske kirke, som i fællesskab kontroller kirken, endelig blevet enige om at restaurere helligdommen

Når besøgende ankommer til midnatsmesse i Jesu fødeby Betlehem denne jul, er Fødselskirken under omfattende renovering, skriver den israelske avis Haaretz.

Fødselskirken i Betlehem, som tiltrækker omkring to millioner besøgende om året, ligger i det palæstinensiske selvstyreområde på Vestbredden og er opført på stedet, hvor Jesus ifølge traditionen kom til verden for mere end 2000 år siden.

Restaureringen af Fødselskirken er ifølge den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas rådgiver om kristne forhold, Ziad al-Bandak, den første omfattende renovering af kirken. Det ambitiøse restaureringsprojekt vil løbe over de næste fire år og koster 17 millioner euro.

Den første fase i projektet er reparation af helligdommens vinduer og tag, der bliver istandsat med de samme træsorter, som blev brugt, da tagkonstruktionen sidst blev fornyet for 500 år siden.

Under renoveringen vil helligdommen forblive åben, og byggestilladser bliver placeret, så de troende frit kan passere gennem kirken. For at forstyrre Fødselskirkens besøgende mindst muligt vil en stor del af renoveringsarbejdet finde sted om natten.

Fødselskirken blev opført i 300-tallet oven over en grotte, som menes at være det sted, jomfru Maria fødte Jesus. Inde i fødselsgrotten markerer en 14-takket sølvstjerne stedet, hvor Jesus ifølge traditionen kom til verden. I det 6. århundrede nedbrændte helligdommen, og meget af den nuværende konstruktion stammer fra genopførelsen i årene efter branden.

Fødselskirken har længe været i forfald, og regnvand sivet ind gennem tagkonstruktionen har truet med at ødelægge kirkens mosaikker og andre uvurderlige effekter. Men den græsk-ortodokse, den armenske og den romersk-katolske kirke, som i fællesskab kontroller kirken, har i årevis været ude af stand til at enes om en restaurering af helligdommen.

Forholdet mellem kirkesamfundene i Fødselskirken er spændt, og uenigheder mellem gejstlige har ført til slagsmål inde i helligdommen. I december 2011 kom det til håndgemæng blandt omtrent 100 armenske og græsk-ortodokse gejstlige under rengøring af kirken, hvor de stridende blandt andet angreb hinanden med fejekoste.

I april 2002 kom Fødselskirken i mediernes søgelys, da omkring 220 palæstinensiske militante tog ophold i helligdommen. Det israelske militær holdt palæstinenserne under en fem uger lang belejring, og det kom til kampe mellem israelere og palæstinenserne, som kirken stadig bærer mindre ar efter.

I juletiden drager tusindvis af gæster fra hele verden til Betlehem for at opleve højtiden i byen, hvor Jesus blev født. For at tage del i midnatsmessen juleaften i Fødselskirken skal den besøgende sikre sig en af de få eftertragtede billetter, der giver adgang til højtideligheden. For de gæster det ikke er beskåret at komme ind i Fødselskirken juleaften, er der på pladsen foran kirken julestemning med lys og juletræ.

Publiceret på religion.dk 17. december 2013